Welkom,

Deze blog heb ik ontwikkeld voor de differentiatieminor die ik volg. Ik zit in het vierde jaar van de opleiding Personeel en Arbeid. In dit blok volg ik de differentiatieminor "De wereld van communicatie". Op deze blog zijn de individuele opdrachten die ik dit blok heb uitgevoerd te vinden.

Veel lees plezier!

Renate Pronk

maandag 15 september 2008

Trend uit het verleden : Emancipatie

Een van de vele trends uit het verleden is emancipatie. Deze trend is begonnen in het verleden maar is nog steeds in mindere mate als voorheen in ontwikkeling. Emancipatie als trend is als volgt te plaatsen in de trendpiramide.

Meganiveau
De megatrend in de trendpiramide is emancipatie. Zoals velen weten is er in het verleden grote opkomst geweest van de emancipatie. De vrouwen kwamen steeds meer in opkomst om te strijden voor de gelijke rechten van de man en vrouw.
Het traditionele rollenpatroon van de man die werkt en de vrouw die het huishouden doet ging steeds meer verschuiven.

Maxiniveau
De maxitrend binnen de megatrend emancipatie is het onafhankelijker worden van de vrouw. Door het opkomen voor de gelijke rechten en het verschuiven van het traditionele rollenpatroon werd de vrouw onafhankelijker van de man. Meer vrouwen gingen werken en de mannen namen meer huishoudelijke taken op zich.

Microniveau
De microtrend zijn vrouwen met een carrière. Vrouwen hebben bewezen net zo kundig te kunnen zijn als mannen. De onafhankelijkheid van de vrouw werd behaald op financieel gebied. Doordat de vrouw ook ging werken en carrière maakte konden ze goed voor zichzelf zorgen en werden zij op deze manier onafhankelijk van de man.

Deze trend is nog steeds in ontwikkeling. Steeds meer vrouwen bouwen aan hun carrière om op topfuncties terecht te komen waar eerder alleen mannen werden geaccepteerd. Daarbij stijgt op dit moment het cijfer van de vrouwen die ervoor kiezen geen kinderen te nemen en het cijfer van mannen die hoofdverantwoordelijk zijn van het huishouden.