Welkom,

Deze blog heb ik ontwikkeld voor de differentiatieminor die ik volg. Ik zit in het vierde jaar van de opleiding Personeel en Arbeid. In dit blok volg ik de differentiatieminor "De wereld van communicatie". Op deze blog zijn de individuele opdrachten die ik dit blok heb uitgevoerd te vinden.

Veel lees plezier!

Renate Pronk

maandag 15 september 2008

Trendvoorspelling : Vergrijzing

Zoals bij iedereen bekend is gaat de samenleving steeds meer vergrijzen. De term houdt in dat de bevolkingssamenstelling veranderd waarbij het aandeel van de ouderen in de bevolking stijgt en daardoor een stijging van de gemiddelde leeftijd veroorzaakt. Vergrijzing gaat vaak gepaard met bevolkingsdaling. In de nabije toekomst zullen steeds meer regio’s en gemeenten te maken krijgen met teruglopende aantallen inwoners en huishoudens.
De trend is een trendvoorspelling opvolgend van een trend uit het verleden waarbij er juist meer verantwoordelijkheid werd gelegd bij de staat voor de verzorging van de ouderen.
De trendpiramide voor de megatrend vergrijzing kan er als volgt uit zien:

Meganiveau
De megatrend binnen de bovenstaande trendpiramide is vergrijzing. Door vele factoren zoals bijvoorbeeld de komst van de pil en de emancipatie is het gemiddeld aantal kinderen per gezin gedaald. In 1960 was het gemiddeld aantal kinderen 3,1, dit is inmiddels naar 1,7.
Deze daling leidt tot een andere bevolkingssamenstelling. In de toekomst zijn er veel meer ouderen als jongeren.

Maxiniveau
De maxitrend binnen de megatrend is het einde van de verzorgingsstaat. Op dit moment zijn er nog geen concrete en werkzame oplossingen gevonden voor het vergrijzingsprobleem. Wel moet er door de “jongere” generatie steeds meer in worden geleverd om geld te sparen voor de verzorging van de ouderen. Een voorbeeld hiervan is dat er een voorspelling wordt gedaan dat we over een aantal jaar niet meer vervroegd met pensioen kunnen. Eerder stoppen met werken als je 67ste levensjaar zit er niet meer in omdat wij zullen moeten werken om de zorg van de ouderen die met pensioen zijn te kunnen betalen. De verzorgingsstaat zal steeds dichter het einde naderen om het feit dat het simpelweg te duur is om in stand te houden.

Microniveau
De microtrend binnen deze piramide is dat bejaarden in de toekomst weer door de kinderen verzorgd moeten worden. Binnen de huidige situatie is het al zo dat er weinig plek is voor bejaarden en ook dat de omstandigheden binnen verzorgingstehuizen niet meer optimaal is door het gebrek aan geld en personeel binnen de zorg. Met de komende vergrijzing zal dit alleen nog maar verslechteren. Door het naderende einde van de verzorgingsstaat zullen de kinderen weer hun ouders moeten gaan verzorgen zoals vele jaren geleden.